Loopbaancoaching

Je loopbaan met coaching onder de loep

Ooit begon je waarschijnlijk je loopbaan met allerlei verwachtingen en ambities. Heb je in de loop van de tijd de juiste stappen kunnen nemen? Kun je jouw kwaliteiten inzetten en tot je recht komen? Je loopbaan is altijd in beweging. Het is een soort reis waarin ontwikkelen, opnieuw ontdekken en onderzoeken steeds voorbijkomt.

Als je meer energie uit je werk wilt halen of stappen wilt zetten in ontwikkeling, denk dan eens aan loopbaancoaching (ook vaak loopbaanbegeleiding genoemd). Je onderzoekt met mij als coach hoe je jouw persoonlijke wensen kunt bereiken. Ook bij minder motivatie of twijfel of je nog op de juiste plek zit kan ik je helpen. Je vindt weer de weg om positieve stappen te zetten en tevreden te zijn over je werk. Vaak zijn een paar aanpassingen genoeg om weer blij te kunnen zijn over je werk. Soms kom je tot het inzicht dat je huidige baan niet meer bij je past. Ook dan help ik je graag om te bepalen wat dan nu? Loopbaancoaching zorgt ervoor dat jij je weer prettig voelt in je werk.

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach stelt jou de juiste vragen en luistert vooral goed wat jouw wens of behoefte is. Vervolgens zorg je er samen voor dat de kern van jouw probleem of verlangen boven water komt. Ik help je als  coach bij de wensen voor de toekomst door jou de juiste antwoorden en stappen te laten vinden. Jouw interesses, vaardigheden en persoonlijkheid zijn hierbij belangrijk.  

Heb je al een tijd een baan en wil je eens stilstaan bij wat jou beweegt of verder vooruithelpt? Gaat het niet meer zoals je zou willen? Of heb je bepaalde ambities waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken? Je kunt mij als loopbaancoach voor alles wat met je werk te maken heeft inzetten. Zelf zie je op den duur bepaalde patronen niet meer die je toepast, of het lukt je maar niet om anders naar je werk te kunnen kijken. Door in gesprek te gaan over jouw werk krijg je zaken weer op een rijtje en leer je jezelf ook beter kennen. Zo ontstaat er lucht en ruimte voor doelen waar jij aan wilt gaan werken. Wil je een praktische en duidelijke aanpak om direct zelf dingen op te pakken die bij jou passen? Dan ben je bij 4changes op de juiste plek.  

Verschil jobcoach en loopbaancoach

Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Het belangrijkste verschil is dat een jobcoach jou op en direct tijdens je werk ondersteuning geeft. Een loopbaancoach helpt je vooral ontdekken wat je graag in je werk wilt terugzien of wat je anders wilt. Voor beiden kun je bij 4changes terecht. Het belangrijkste is zo kunnen werken dat het jou bevalt.

Ervaringen met 4changes

Onderwerpen in coaching

Onderwerpen zijn natuurlijk afhankelijk van jouw situatie. Alles is bespreekbaar, niets is gek en uiteraard is daarbij je privacy gegarandeerd. Je kunt denken aan bijvoorbeeld:

Talenten, kwaliteiten en competenties

In kaart brengen van je kwaliteiten en competenties zorgt ervoor dat je weet waar je goed in bent. Wat gaat jou gemakkelijk af en waarvan trekt jouw energie helemaal weg? Inzicht in wat een ideale werkdag ideaal maakt is belangrijk. Wat heb je nu in je werk wat je niet zou willen missen? Of waar zou je eigenlijk wel heel graag van af willen? 

In loopbaancoaching onderzoek je samen wat voor jou allemaal van belang is en hoe je daarin stappen kunt zetten. Stappen die voor jou haalbaar zijn en waar je achter staat. Als je ontevredenheid ervaart is dit ook een vorm van stress. Stress in je werk zorgt voor motivatie uit je werk. Als je coaching voor je loopbaan inzet wil dat (nog) niet zeggen dat je een andere baan gaat zoeken. Vaak kun je je werk weer als prettig ervaren zonder dat je ervoor weg hoeft te gaan. Als voor jou wel de tijd is aangebroken om de arbeidsmarkt te gaan verkennen is het belangrijk je goed te oriënteren. Hecht je bijvoorbeeld aan zekerheden of uitdaging, of heb je ruimte voor creativiteit nodig? We onderzoeken welke werkwaarden voor jou belangrijk zijn om goed te achterhalen welk werk bij je past.

Solliciteren naar een nieuwe baan

Als je besluit een andere baan te gaan zoeken is het belangrijk dat je jezelf goed presenteert en profileert. Hoe staat het met een goed opgemaakt CV? Kun je een goede motivatie verwoorden waarom jij de nieuwe baan wilt? Tijdens loopbaancoaching kun je ook hierbij hulp krijgen. We oefenen o.a. met het goed overbrengen van jouw sterke punten die je in het sollicitatiegesprek wilt aangeven.

Coaching voor leidinggevenden

Je bent als leidinggevende of manager voor veel zaken verantwoordelijk. Bevorderen van de samenwerking, medewerkers ontwikkelen, ze faciliteren, motiveren en ook nog op zijn tijd uitdagen. Je wilt de medewerkers uit je team(s) tot hun recht laten komen en de resultaten behalen die de organisatie nodig heeft. En dan zijn er ook nog steeds die veranderingen. Net als je alles een beetje op de rit hebt gebeurt er weer iets waar je op moet inspelen. Een vaak uitdagende klus. Als teamleider richt je je tegenwoordig al meer op het coachen van de medewerkers. Persoonlijk leiderschap bevorderen en resultaten behalen zijn slechts een paar zaken waar je aan werkt. Kortom je hebt veel te doen. Coaching kan jou bij al je uitdagingen als leidinggevende ondersteunen, en helpt jezelf verder te ontwikkelen.