Stress & Burn-out

Heb jij last van overmatige stress, of heb je een burn-out? Zou je graag weer positiever naar je werk kijken? Dan help ik je graag om je klachten te verminderen en er samen met jou voor te zorgen dat je je weer beter voelt en met stress leert omgaan in de toekomst. 

Stress en burn-out komt veel voor in onze huidige maatschappij. Vrijwel iedereen kent stress uit eigen ervaring of heeft het waargenomen bij een ander. De kosten voor werkgevers zijn hoog en het persoonlijk leed is vaak enorm. Reden voor mij om me te specialiseren in stresscounseling en hulp te kunnen bieden bij hoge stress en burn-out situaties.

Gelukkig heb je invloed

Als je niet effectief kunt reageren op een voor jou bedreigende situatie ervaar je stress. Een negatieve spanning (stressor) en de betekenis die je eraan geeft zorgt voor de stressreactie.

Je hebt dus zelf invloed op de stress die je ervaart. Je persoonlijkheid, denkstijlen en sociale omgeving hebben een belangrijke rol in het hele proces. Zodra je draaglast (factoren buiten jezelf) jouw draagkracht gaat overtreffen ontstaan er problemen. De betekenis die jij aan een stressvolle situatie geeft kan gelukkig door jezelf worden beïnvloed.

Stressvolle gebeurtenissen

Er zijn diverse heftige stressvolle gebeurtenissen zoals de dood van een partner, een scheiding of ernstige ziekte. We begrijpen vaak heel goed hoe stressvol deze situaties zijn. Gek genoeg blijkt ook dat positieve gebeurtenissen als op vakantie gaan of trouwen heel veel stress met zich mee kan brengen. Stress op het werk bestaat vaak uit een aaneenschakeling van diverse zaken die stress opleveren. Bijvoorbeeld te hard werken, je niet gezien voelen, geen uitdaging ervaren of geen voldoening hebben uit je werk. Een opmerking die je triggert kan je soms compleet van slag maken. Regelmatig liggen er ook gebeurtenissen aan ten grondslag uit het verleden waardoor in het nu een heftige reactie kan ontstaan.

Gedragspatronen die stress uitlokken en symptomen

Fanatiek perfectionisme, rampdenken, een lage frustratiedrempel en een allemansvriend willen zijn, werken averechts en kosten veel energie. Degenen die doorgaans de meeste stress opleveren zijn mensen met wie je dagelijks omgaat. Hoewel ze een bron van stress kunnen zijn, kunnen zij ook juist stress verminderen. Er zijn verschillende soorten stress als werkstress, relatiestress of bijvoorbeeld financiële stress. Je kunt je voorstellen wanneer deze soorten ook nog eens samen voorkomen hoe dit kan zijn. 

Veel voorkomende stress signalen zijn:

Als stress chronisch wordt kan het je gezondheid aantasten, maar ook de kwaliteit van je leven. Alle reden dus om er iets aan te doen.

Hoe werkt coaching bij stress of burn-out

Samen bespreken we welke wensen je hebt en welke klachten en behoeften je ervaart. Daarna bepaal je aan welke concrete doelen je wilt gaan werken.Na een zorgvuldige intake kijken we hoe je energie herstelt kan worden, hoe je steun kunt verzamelen en hoe je werk goed ingericht kan worden. 

Een terugvalpreventieplan wordt aan het eind van de sessies met elkaar uitgewerkt zodat je geen zorg hoeft te hebben dat je terugvalt na de coaching. In eerste instantie vertel jij en luister ik. Vaak vul je bepaalde vragenlijsten in om inzicht te krijgen in je stress of burn-out klachten en de mate waarin ze voorkomen en je last bezorgen. Sessies zijn altijd vertrouwelijk en op vrijwillige basis. Als stresscounseler begeleid ik jou om je weer beter te voelen en de bron aan te pakken die de stress veroorzaakt heeft. Belangrijke aandachtsgebieden zijn slaap, rustmomenten, voeding, bewegen, ontspanning en structuur.

Ontspanning, oefeningen en herstel

Hoewel de problematiek achter de stress of burn-out vaak complex is, zijn oplossingen om beter te kunnen ontspannen vrij eenvoudig. Gedragsveranderingen die goed passen bij jouw behoeften kun je vaak veel beter volhouden. We werken afhankelijk van jouw klachten met oefeningen in energieherstel, mindfulness, ademhaling, spierontspanning en met gerichte inzicht oefeningen.

Afweermechanismen

Als je een bepaalde ontwikkeling wilt maken waarin je vastgelopen bent, ontstaat er vaak een afweermechanisme. De meest voorkomende kennen we vaak wel van naam. Flight, fight en freeze. Als jouw begeleider zoek ik samen met jou uit wat jij doet om met een situatie om te gaan en wat een handiger en passender vorm voor jou kan zijn. Afweermechanismen zijn namelijk voor de korte termijn wel een oplossing, maar op de langere termijn zorgen ze juist voor veel stress en klachten.

Stress of Burn-out door trauma

Ongeveer een kwart van de mensen met een burn-out heeft eerder een ernstige gebeurtenis of trauma meegemaakt. Is dat bij jou het geval dan kunnen we om in de sessies voor stress of burn-out goed vooruit te komen een EMDR-behandeling overwegen.

Werkhervatting

Bij werk(hervatting) weet je waar je persoonlijke grenzen liggen en hoe je die aangeeft. We bespreken hoe je terugval voorkomt en omgaat met bepaalde situaties en gevoelens. We checken samen welke verandering nodig is en hoe die ingevoerd kan worden en vol te houden is. Wil je bijvoorbeeld taakverruiming of verlichting? Hoe zit het met je werktempo? Helpt een buddy op je werk jou? Kortom alle vragen die er mogelijk vooraf zijn, worden getackeld. Indien nodig is er met jouw toestemming ook contact met de bedrijfsarts.

Zoek hulp

Wacht niet te lang om in actie te komen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker vaak het herstel. Praat er in ieder geval over en zoek hulp. Een intakegesprek met mij verplicht je tot niets. Zet een eerste stap. Daarna bekijk je of je verder gaat.